Secretarul de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului, Carmen Tocală, a vizitat astăzi Complexul Sportiv „Municipal” Târgu Jiu însoţită fiind de preşedintele Consiliului de Administraţie al clubului Pandurii Lignitul Târgu Jiu, Mihai Prunariu. Carmen Tocală a stat de vorbă şi cu reprezentanţii mass-media despre proiectul de modernizare a Stadionului „Municipal” din Târgu Jiu precum şi a Sălii Sporturilor, dar şi despre modalităţi de promovare a sportului în judeţul nostru. Iată câteva dintre declaraţiile domniei sale:
Despre proiectul de modernizare a Stadionului „Municipal” din Târgu Jiu şi a Sălii Sporturilor:
„Proiectele în ceea ce privește Stadionul „Municipal” și Sala Sporturilor au trecut de comisia tehnică de la CNI (Compania Naţională de Investiţii), au trecut de comisia interministerială și au fost aprobate, deci se finanțează. Începând de anul viitor va fi demarat stadionul, mai întâi, și apoi şi Sala, în funcție de calendarul competițional al echipelor, probabil din luna martie, credem noi. Investiția totală va fi în jur de 20 de milioane de euro. Proiectele vor beneficia de toate facilitățile cerute de federațiile internaționale. Federația Română de Fotbal a fost membru în comisia noastră și și-au spus cerințele care sunt obligatorii pentru cupele europene. La celelalte jocuri a fost mai ușor. Proiectul este finalizat, am mers pe propunerea noastră, de un stadion de 15.000 de locuri, pentru că ne dorim un business plan coerent, așa cum se întâmplă la nivel internațional.”
Despre nevoia de a investi în infrastructură:
„Sunt familiarizată cu ceea ce înseamnă sport în Gorj și în Târgu Jiu pentru că baschetul s-a dezvoltat foarte mult aici și comunitatea iubește sportul. Fapt constatat de sala arhiplină și de dorința de succes și rezultate. Pe de altă parte însă, nivelul infrastructurii nu este de nivel internațional. Am constatat asta la momentul la care echipa de fotbal Pandurii Târgu Jiu, calificată în cupele europene, a jucat în altă localitate, fără a putea să ofere cetățenilor care sprijină acest sport prin munca lor să vadă aici acele meciuri. Și la baschet, echipa de aici este calificată în EuroChallenge, singura organizată de FIBA Europa. Motive pentru care ne-am hotărât să îmbunătățim infrastructura. Ideea nu este de acum, proiectul este de acum un an și jumătate. Am avut discuții cu domnul director al clubului, partenerul nostru de discuții, cât și cu domnul director al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Gorj. Au avut parte de încurajările noastre.”
Despre asocierea imaginii oraşului Târgu Jiu cu cea a maestrului Constantin Brâncuşi:
„Dacă dezvoltăm infrastructura noastră, putem să accedem în competițiile internaționale cu mai multă ușurință și să oferim zonei o imagine și o recunoaștere internațională, și aici mă refer la operele lui Constantin Brâncuși. Dacă vin spectatori, fani, echipele vizitatoare, putem să promovăm marele maestru Brâncuși, îl putem promova la el acasă. Am fost în Franța, am văzut Brâncuși în muzee și am fost dezamăgită. Trebuie să facem mai mult, trebuie să facem ceva pentru România. Brâncuși înseamnă mai întâi de toate România, mai mult decât cetățean al Franței. Putem aduce competiții internaționale, evenimente sportive la care să vină oameni pentru competiția sportivă, să vină fani cărora să le arătăm că Brâncuși a creat la noi acasă mai înainte de toate. Vrem să dezvoltăm activități sportive turistice de ocuparea timpului liber. Odată cu intrarea în Patrimoniul UNESCO vrem să putem oferi aici și orientare turistică, alergare montană, ciclism montan, tenis de masă, dans. Avem o serie de activități sportive pe care să le propunem administrației publice locale pentru dezvoltare pe viitor, dar mai întâi să creem Complexul și apoi să-l intergăm. Apoi va avea loc o creștere a fenomenului sportiv.”
Despre Târgu Jiu, mediu propice de dezvoltare a performanţei sportive:
„Să ai aici și fotbal și, pe lângă fotbal, să crească și jocurile sportive precum handbalul și baschetul, ambele la fel de costisitoare, este ceva. Ne-am asigurat în discuții cu sponsorii că vor fi și anul acesta și anul viitor aceste echipe în competiții fără a fi diminuate bugetele. La sponsorizare e un pericol permanent. Se întâmplă, se desființează echipe, pleacă sponsorii, primele bugete tăiate într-un moment de criză sunt cele de publicitate, dar aici se pare că nu va fi cazul. Din contră, vrem ca aici să ne dezvoltăm. Comunitatea are nevoie și de sport, și de cultură, și, mai presus de tot, avem nevoie de rentabilizare. Trebuie să generăm bani care să se întoarcă în sistemul sportiv. Stadionul, dacă este al fotbalului, prin închiriere, poate să producă venituri și să susțină activitatea sportivă pentru copii și juniori sau pentru alte nevoi pe care le mai au. Noi, sportul, trebuie să înțelegem că suntem parte a culturii și concertele există și ele într-un business plan coerent, la fel și activitățile culturale. Așa este peste tot, va trebui să luăm modelul și să rentabilizăm bazele sportive.”