Facultatea de Ştiinţe Medicale şi Comportamentale, din cadrul Universităţii “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, în parteneriat cu Clubul Sportiv Pandurii Lignitul Târgu Jiu a organizat ieri Conferinţa cu tema “Autorităţi medicale în dialog cu pacientul cronic”.
La conferinţă au asistat și 30 de copii de la Centrul de Incluziune socială din Târgu Jiu. Ei au primit premii din partea clubului Pandurii Târgu Jiu, acestea fiind oferite de președintele Clubului Pandurii Târgu Jiu, Narcis Răducan şi de directorul administrativ – financiar al clubului, Dorin Ioana.
„Totul a fost pus la cale de puţin timp, iar cel care a plănuit totul a fost domnul Dorin Ioana. Suntem alături de cei care au nevoie, de cei care suferă de anumite boli. Vor mai exista astfel de acţiuni pentru copiii cu dizabilităţi şi persoane bolnave cronic. Împreună cu cei de la Clubul Sportiv Pandurii i-am premiat pe copiii cu dizabilităţi. Ne bucurăm că am reuşit să aducem bucurie pe chipurile acestor copii speciali”, a declarat decanul Facultăţii de Ştiinţe Medicale şi Comportamentale din cadrul UCB Târgu Jiu, Monica Bîcă, mulţumind personalităţilor din domeniul medical prezente la conferinţă şi precizând că astfel de acţiuni vor continua pe viitor: „Mă bucur că împreună reuşim să facem lucruri frumoase pentru persoanele cu dizabilităţi. L-am avut prezent la conferinţă pe preşedintele Societăţii Române de Parkinson, dar şi specialişti pe plan local, între care: medicul Maria Zegrean, Tiberiu Tătaru – managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, medicul Bogdan Niculescu. Au fost prezenţi şi pacienţi cu parkinson, astfel că ne bucurăm că au răspuns invitaţiei noastre mai mulţi medici neurologi şi le mulţumim pe această cale tuturor”.
La conferinţa susţinută ieri în sala de şedinţe de la Facultatea de Ştiinţe Medicale şi Comportamentale au fost prezenţi şi copiii cu dizabilităţi, unii diagnosticaţi cu sindromul Parkinson. La fel ca şi cu alte ocazii, când echipa de fotbal a fost alături de cei care au avut nevoie de sprijin financiar, şi de această dată copiii cu probleme au primit o alinare prin cadourile oferite din partea clubului Pandurii.
„Suntem deschişi unor astfel de acţiuni, aşa contribuim la sănătatea populaţiei. Suntem conştienţi că pentru cei cu dizabilităţi nu este uşor să depăşească aceste limite şi suntem datori faţă de societate să dăm o mână de ajutor, fotbalul fiind şi un domeniu foarte popular, e clar că mesajul nostru ajunge direct la inima lor. Aţi văzut şi reacţia copiilor din sală. Sperăm să fie cât mai multe acţiuni de acest gen”, a precizat preşedintele clubului Pandurii, Narcis Răducan. „Pe ei nu-i ajută nimeni. Chiar au nevoie să fie ajutaţi. Pe unii dintre aceşti copii îi ştiu, sunt nişte fiinţe extraordinare care deşi au problemele acestea de sănătate trebuie integrate în societate. Noi, ceilalţi, trebuie să fim alături de ei, să mulţumim Celui de Sus şi neapărat să îi ajutăm cu tot ce putem”, a spus şi decanul Monica Bîcă.
Conferinţa care a avut loc la sediul UCB este prinsă în cadrul programului manifestărilor ştiinţifice ale facultăţilor în încercarea de a găsi soluţii pentru integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi cu ajutorul mişcării. Problemele neurologice pot să fie remediate prin activităţi motrice şi astfel se realizează conexiunea dintre kinetoterapie şi motricitatea specială şi educaţie fizică şi sport.